11-12-10

Strobalenbouw: een paar bedenkingen.

 

We lezen het regelmatig her en der, we horen het vertellen, en het blijft terugkomen: dat strobalenbouw toch zo goedkoop is, en dat je in een mum van tijd eigenhandig een strobalenhuis rechtzet.  En toch …

-         Is stro goedkoop?  Ja.  Het ene jaar al goedkoper dan het andere, maar: ja. 

Is leem goedkoop?  Gratis als je in de leemstreek woont, betaalbaar als je ’t moet laten leveren door een grondwerker. 

En daar eindigt het verhaal dan meestal.  Maar hej, what about het houtskelet?  Het subskelet?  De buitenbepleistering?  Als je de vergelijking maakt met andere bouwmethodes, moet je die in de telling verrekenen.  Goedkoop?  Ik dacht het niet.

Onze realistische raming (en dus niet de optimistische raming van de architect) komt uit op een budget per vierkante meter dat vergelijkbaar is met andere bouwmethodes.  Onze conclusie: de enige manier om in de bouw te besparen, is door in elke fase te kiezen voor soberheid / eenvoud en door veel zelf te doen.  Ongeacht de bouwmethode.

-         Veel zelf doen, inderdaad.  Als je een workshop van een dag gevolgd hebt, lijkt het alsof een aap met een hoed een strobalenhuis kan bouwen.  Ja, een muurtje wel.  Maar de aansluiting tussen twee verdiepen?  De aansluiting met het dak?  Twee halfhoge ramen die op dezelfde hoogte moeten zitten? De aansluitingen en de afvoer door een strobalenvloer?  En dit alles met aandacht voor kieren, koudebruggen, wetten van de fysica?  Je kan maar beter een beetje handig zijn, en technisch inzicht is ook altijd meegenomen.  Het is tenslotte een huis dat je bouwt.

-         Maar niet alleen dat: die aap met die hoed heeft ook slechts een paar maanden nodig om dat huis recht te zetten.  Dat kan.  Maar snelheid is een heel subjectief gegeven: de ene is gauw content, de andere is een pietje precies.  De ene verhuist op de osb en met de stromuren bloot, de andere heeft graag het laatste plintje gezet.  En jij zit daar allicht ergens tussenin.  Ook hier is onze mening dat snelheid niets te maken heeft met de bouwmethode, maar alles met je eigen instelling.

 

En toch … zijn we heel content met onze keuze.    Omdat we zoveel deugd hebben van er samen aan te werken.  Omdat we het zo’n mooi, licht, praktisch huis vinden.  Omdat we zo houden van de warme uitstraling.  (En dan drukken we ons zacht uit, we zijn er echt trots op.)

Maar ook om meer objectieve redenen.  Voor de prijs van een standaard huis, hebben wij een supergeïsoleerd, bio-ecologisch huis.  En dát is goud waard!

21:44 | Commentaren (5) |

Commentaren

Zeer goede raad. Nu kan ik mij de kosten van een hoed besparen. ;)

Over supergeïsoleerd gesproken: hoe is de binnentemperatuur met deze koude dagen? Hoeveel strijkijzers heb je nodig om te verwarmen?

Ik zal een van de dagen/weken nog eens komen kijken.

Gepost door: Sam Geeraerts | 11-12-10

Mooie blogpost!

Het klopt ook wel, je hebt een enorm technisch inzicht nodig, anders kom je voor allerlei problemen te staan. (Blij dat Gert, mijn partner, dit heeft.)

Wij hebben het houtskelet zelf recht gezet, en dan bespaar je al een heleboel geld. En toch is dat het duurste onderdeel van de hele verbouwing. Het hout alleen kost al stukken van mensen, zonder dat het recht staat.

En ik kan enkel beamen dat het inderdaad een 'warme' manier van bouwen is, zowel letterlijk als figuurlijk. :)

Gepost door: Katrien | 08-01-11

David,

Het klopt wel dat je strobouw niet echt goedkoop kan noemen. Maar zeg eens eerlijk, wil je dan een goedkoop huis? ;-)

Even ernstig, vaak denken mensen dat het duur moet zijn, zo'n ecologische energiezuinige strobalenwoning. Dan is het wel erg leuk om te kunnen vertellen dat het niet duurder is dan een 'klassieke' woning. Goedkoper zelfs als je het vergelijkt met een gelijkaardig lage-energie 'klassiek' huis.
Als ik dan alle andere fantastische voordelen van strobouw bekijk, zijn we toch erg goedkoop af. Waar vind je zoveel voldoening voor zo weinig geld?

Arq

Gepost door: Arq | 14-03-11

Hallo Arq,

't ja het hoeft nu ook niet persé duur te zijn voor ons...;-) Het belangrijkste voor ons is dat het een gezonde woning is.

De reden van onze post is dat we merken dat bij sommige mensen het idee nog leeft dat je een strobalenwoning voor een lage prijs en in geen tijd neerzet. Dit terwijl een strobalenwoning andere sterke argumenten heeft. Indien goed gebouwd is het een laag energiewoning met natuurlijke materialen, gezonde leefomgeving en een geweldige uitstraling. Voor ons is een gezonde financiële situatie ook een deel van verstandig bouwen. Dus lijkt het ons erg belangrijk dat potentiële bouwers beseffen dat een stobalenwoning ook geld kost.

In het kort: Ja kies voor het bouwen van een strobalenwoning maar doe dat om de juiste reden.

Katrien en David.

Gepost door: Katrien en David | 17-03-11

Beste Karien en David,

harstikke goed dat realistische verhaal van jullie. Na een 4daagse cursus van de Duitse Fasba en met mijn bouwkundige/constructieve achtergrond is mij duidelijk geworden dat de strobalenbouw in Nederland wel een toekomst heeft maar dat wij in ons natte kikkerlandje uiterst voorzichtig moeten zijn met de detaillering van de aansluiting b.g. vloer en de opgaande wand. Een overtuigend detail heb ik nog niet gezien. Als er iemand is die mij daaraan kan helpen, bijvoorbaat dank. Een vriendelijke groet, Frans M van Drielen.

Gepost door: Frans M van Drielen | 01-07-14

De commentaren zijn gesloten.