29-08-10

betonmolen: ok - leem: gestart

Onze oproep "betonmolen gezocht" heeft vruchten afgeworpen.  Maar liefst vier molens hebben we aangeboden gekregen, waarvoor hartelijk dank!  Ondertussen is de uitverkorene op de werf aangekomen.  Hij zal het geweten hebben ...

Eerst hadden we onze leem uitgebreid getest.  Inspiratie hiervoor vonden we op deze website.  Omdat de truc met de fles bij ons geen resultaat gaf, ben ik gaan voelen, ruiken en heu ja, ook proeven.  Knarste een beetje, maar niet zoals zand uit een zandbak (straf dat je dat gevoel blijft herkennen, 't was nochtans lang geleden).  Mijn conclusie: geurloos (dus geen organisch materiaal erin, prima), erg kleverig en weinig knarsend (dus veel klei, weinig zand).

Dan de praktische proef: een paar stalen gezet met wisselende verhoudingen leem-zand-stro.  Een tweetal weken laten drogen.  Daaruit de volgende formule afgeleid: 2/6 volume leem, 1/6 volume lommelzand, 3/6 volume fijn stro.  Met regenwater erbij op het gevoel.  De eerste lading was achteraf bekeken te droog.  De mengeling moet echt in het stro geduwd worden, door het riet (daar waar riet geniet is over hout), en dat is serieus travakken met een te droge pap.  De tweede lading was iets natter, en dat ging stukken gemakkelijker en dus ook sneller.  Al is het natuurlijk een delicaat evenwicht, dat water erbij ...

Nog een paar tips, na onze prille ervaring:

- Wij hebben twee plakspanen gekocht, maar al heel snel vastgesteld dat de eerste laag, leem op stro, het beste lukt met de blote handen.

- Wij hebben het stro fijngemaakt met een elektrische grastrimmer.  Stro in een grote plastieken emmer, trimmer erbij.  Er wel op letten dat je stro niet -whoef- uit de emmer vliegt ...

- Onze leem bleef vrij klonterig, ook al heeft hij vorige winter meer dan genoeg de kans gekregen om uit te vriezen.  Opa Gaston probeert voor ons een gigantische pureestamper te maken, zodat we de leem ermee kunnen stampen alvorens hem in de betonmolen te doen.  Of we moeten een zeef maken?  Ja, creativiteit is een must in de strobalenbouw ... 

 

Resultaat:

 

2010-08 100 (Medium).jpg
Merk de werkeloze plakspaan op ...

 

 

 

2010-08 116 (Medium).jpg

 

 

 

2010-08 119 (Medium).jpg

 

De volgende weken zullen in het teken staan van de technieken.  Daarna hervatten we het leemwerk. 

 

Bij deze ook een vraag: heeft er iemand ervaring met het schilderen van geleemde muren?  Omdat wij (lees: ik) niet zo houden van de natuurlijke leemkleur, willen we onze muren later schilderen.  Dus zoeken we natuurverf die dekkend is van kleur, maar die toch de structuur van de muur - de strootjes / het vlas in de eindlaag - zichtbaar laat.  Een test met leemverf was teleurstellend: leemverf dekt uitstekend.  Wat in feite pleit voor leemverf, maar in ons geval een tegenvaller is.  Kent er iemand verf die pakt op de leem, maar niet op het stro / het vlas?

 

Wij willen van de gelegenheid ook gebruik maken om een aantal collega-bouwers te bedanken die altijd bereid zijn om ons te laten leren van hun ervaringen.  Dankjewel!

 

 

 

 

16:35 Gepost in 2010-08 binnenmuren | Commentaren (2) |

21-08-10

nieuwe indeling gelijkvloers

Zoals ik in een vorige post al zei, hebben we de indeling van het gelijkvloers veranderd.  Opeens een ingeving, die een antwoord gaf op alle kleine bedenkingen die we bij het originele plan nog hadden. Die beter overeenkomt met hoe wij leven, die beter past bij de (naar mijn bescheiden mening prachtige) lichtinval in ons huis, die ervoor zorgt dat we een grote, lichte leefruimte hebben en een zithoek die erbij betrokken is, maar ook afgesloten kan worden.  En doordat de tuin achter en rechts van het huis ligt, hebben we er vanuit alle ruimtes een mooi zicht op.

Dit wordt het:

 

 

gelijkvloers definitief met benaming.JPG

 

13:56 Gepost in 2010-08 binnenmuren | Commentaren (0) |

16-08-10

betonmolen gezocht

Vorige zaterdag hebben we de eerste test gedaan met leem.  Een paar stukjes bezet met mengsels in verschillende verhoudingen (leem, stro, zavel, water).  Een paar emmertjes, perfect te mengen met handen en (euh ja) voeten.  Als we aan het grote werk beginnen, zouden we toch liever een betonmolen gebruiken.  Daarom onze vraag: heeft er iemand eentje staan die we mogen lenen / huren / overkopen?  Uiteraard in min of meer propere toestand, zodat onze leem niet vol restjes beton komt te zitten.  Geef ons maar een seintje (dat kan door te klikken op 'contacteer me' in de rechterkolom).

Dankjewel!

David & Katrien

21:01 | Commentaren (0) |